Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Jul för Rut 1978

Reportage

<<<o>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Jul för Rut 1978

Olofsfors - Mo- Lögdeå - Aspeå

Rubriken till denna artikel är kryptisk. Att det handlar om jul är begripligt, men vem är Rut 1978? Det visste inte heller Skribenten då han fick ögonen på en mycket märklig lampa. Detta hände sig vid den tiden "Riks-13" var kung över loppisar, i Aspeå den 26:e augusti anno 2023.

Aspeå lampa

Bild 1. Ett fynd för ringa pengar men lovat att vårda med omsorg. En present till Rut den 4/1 1978. Platsen är byn Aspeå, en halv kilometer söder utmed Riks-13 från centralorten Lögdeå, som i sin tur är en "förort" till Nordmaling.

Riks-13 är ett event där allt kan hittas - från en fin bergborrmaskin AtlasCopco COBRA till en egenhändigt tillverkad lampa. Den senare var en mycket ovanlig kreation som här uppmärksammas. I sammanfattande ord bestod lampan av en så kallad vril som var formad till en skål ställd på högkant och invändigt försedd med tre lampor. Damen som sålde föremålet berättade att det var en släkting (kanske hennes far) som tillverkat den till sin fru (hennes mor). I bild 2 ses namnet på damen i fråga - Rut - den 4:e januari 1978.

Aspeå lampa till Rut 1978

Bild 2. Lampan var till Rut i Aspeå. Vad slöjdaren hette framgår inte.

Slöjdaren till lampan i bild 1 var mycket skicklig. En vril är en knölformad utväxt på ett träd som säkert fascinerat människan i årtusenden. Ofta görs skålar av vril. En lampa är mer unik. Förutom att ha täljt ut vrilen till en mycket tunn och lätt skål har insidan försetts med vackert snidade lamphållare. På 1970-talet var små söta lampskärmar på modet. Slöjdaren hade köpt tre röda lampskärmar av dyr sort (bild 3).

Aspeå lampa till Rut 1978

Bild 3. Lampan med originalskärmar.

Lampfoten bestod dessvärre av ett tillsågat hyllplan i furu. När Skribenten drog ny el i lampan byttes även foten till en annan vril som körts några varv genom en rikthyvel för att få rätt tillplattning och därefter borrats ur för det elektriska. Foten fick lite klarlack och likande mer en stenhäll.

Skålens insida var omsorgsfullt utsmyckad med stjärnor och månar av olika storlek, inbrända med lödpenna likt en vintergata (bild 4). Antalet stjärnor var oräkneliga. Dessutom var en prickad väg utritad under stjärnhimlen. Här fanns säkert tankar hos slöjdaren som gått förlorat till eftervärlden. Kanske kan man föreställa sig parets vandring genom livet under stjärnhimlen. Man kan ana att både slöjdaren och Rut är på andra sidan. Kanske sitter de där upp bland stjärnorna och läser denna artikel?

Aspeå lampa till Rut 1978

Bild 4. Skålens stjärnhimmel inbränd med lödpenna. Den högra delen av bilden är inverterad i Photoshop (motsvarande negativ - det bör förtydligas att det även finns andra programvaror för bildbearbetning).

I artikelns fortsättning förpassar vid oss några månader framåt i tiden till 2:a advent 2023. Dagen kunde gå i olika riktningar, norrut till julmarknad vid Gammlia i Umeå eller söderut till adventskonsert i Mo. Gammlia brukar vara svårbesökt, en konstant trängsel. Istället lät Mo mer intressant till att besöka Salem kyrksal. Denna ligger i centrala Mo där Riks-13 passerar.

Olofsfors 2023

Bild 5. Julgranen vid Olofsfors Järnbruk - en ofta fotad gran - och en plats som förekommer i många artiklar på Becken-Webben genom åren.

Olofsfors 2023

Bild 6. Olofsfors masugn. Ett vintermotiv som leder tankar till TV-produktionen "Kråkguldet". En sådan tanke lär förutsätta att man var ung på 1960-talet.

Ett "Mo" finns på många ställen i Sverige. Mo betyder egentligen en finkornig jordart. Detta kan mycket väl beskriva jorden på platsen där Lögde älv skapar meanderbågar likt en fyrklöver med Mo i centrum.

Mo 2023

Bild 7. Adventskonsert i Salem-kyrkan Mo.

Mo 2023

Bild 8. Man må säga att musikförmågan i Mo och angränsande byar är mycket stor. Här är det barngruppen som hoppar upp och sjunger ur en stor julklappslåda.

Antalet invånare i Mo är få, men sångförmågorna är desto fler. Här träffar man på den sjungande optikern, sjungande mor och dottern, etc. Här sjöng även Sarah Lindberg - om Skribenten hörde rätt är Sarah syster till Simon och Frank Ådahl. Här fanns även den trummande smeden Mattias Baudin (längst till höger i bild 8), och därtill uppträdde dottern Sol Baudin på piano med klassiskt stycke. Salem kyrksal var mer än fullsatt. En mycket imponerande uppställning som lär återkomma fler år.

Aspeå lampa till Rut 1978

Bild 9. Redaktör Lena Lindholm är lite tveksam till de söta lampskärmarna i bild 3. För stunden är lampan utan skärmar, med gammaldags analog glödlampor för tavelbelysning. Genom en dimmer gör lamporna skäl för ordet "glöd".

Becken-Webben önskar alla läsare God Jul, och detsamma till Rut i Aspeå.

banner

God Jul

banner 2

Gunnar Engström, 2023-12-17

Besökare

 

Hörneå bys hemsida www.becken.se